Waar ben je thuis?
Is een persoonlijke zoektocht en hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten en kwetsbare groepen binnen onze maatschappij, vroeger en nu.
Terwijl Aaltje van Zweden op een morgen in Amsterdam naar buiten kijkt, komt er ineens een gedachte bij haar op: wat als je in gevaar bent en niemand wat doet? Ze heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. Aaltje begrijpt niet helemaal waarom dit zo scherp binnenkomt en besluit op onderzoek te gaan. Het blijkt dat er vanuit de woning waar ze tijdelijk woont tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie is gedeporteerd en vermoord.
Als moeder van een kind met autisme en een verstandelijke beperking dringt zich al snel een volgende vraag op: wat gebeurde er eigenlijk precies met dat soort kinderen tijdens de oorlog? Terwijl Aaltje steeds meer schokkende ontdekkingen doet, komt de wereld stil te staan door de pandemie en ziet ze van heel dichtbij dat kwetsbare mensen de eersten zijn die eronder te lijden hebben wanneer een samenleving onder druk komt te staan. Nog steeds.
Aaltje van Zweden legt een pijnlijke link tussen heden en verleden. Mensen met een beperking werden en worden vaak buiten de maatschappij geplaatst, terwijl ze ons veel te bieden hebben – als je er maar voor openstaat. Ze neemt ons mee op haar persoonlijke zoektocht en schrijft een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen. Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is haar persoonlijke zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu.
De kracht van muziek
In de Kracht van Muziek lees hoe je een kind met muziek kunt stimuleren in zijn ontwikkeling
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
In De kracht van muziek gaan de auteurs in op hun eigen ervaringen, inspirerende gevalsbeschrijvingen, recent wetenschappelijk onderzoek en wordt er gekeken naar de unieke eigenschappen van muziek. Daarnaast komen verschillende technieken en werkvormen aan bod. Deze publicatie maakt inzichtelijk hoe muziek ingezet kan worden.
Het is niet alleen te gebruiken in een klinische setting of in het onderwijs, maar is zeker ook interessant voor ouders die meer willen weten over hoe muziek gebruikt kan worden als middel om hun kind te stimuleren in hun ontwikkeling.
Met medewerking van: Prof. Dr. Erik Scherder, Tony Bloemendaal, Prof. Dr. René Kahn, Prof. Dr. Rutger Jan van der Gaag en Kees Momma.
Om wie je bent
Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft.
Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.